About




Gratisan Musik

Friday, May 27, 2011

EGO kah?

apa yang anda faham tentang ego?
setiap manusia ada sifat ego (btul ke?)
cuma sikit-banyak-lebih-kurang je
percaya atau tidak? jeng jeng jeng (suspens ckit)
kalu ego sangat sampai tak boleh dibendung, apakah?
manusia ni ada mcm2 ragam, so accept each other :D
jangan mudah melenting kerana itu melambangkan kekurangan ilmu!(habis sopan )
Tarbiah ke terbiar?
jangan terasa wei! haha
nak ke tak nak
nak didik ke nak berkelahi
nak dakwah ke nak bertumbuk
nak bersaudara ke nak bermusuh
nak adil ke nak korup
nak hormat ke pijak
ada 'aqal fikir... bukan pakai hantam logik semata-mata...
no wonder kalu ada yang berontak... sapa suka kena marah?... manusia normalkan?...
hok oloh hok oloh...
Kurang ajar!
Aq mmg kurang senang dengan penyakit kurang ajar... hormatilah sesama insan... hidup ni sementara je... x payah nak kurang-kurangkan ajar sngt...
ps: apa yang kurang ajarnya...? kalu bersuara je(kesopanan kena jaga wei!), kna cop kurang ajar... hok oloh hok oloh... bila nak maju?...
ALHAMDULILLAH
sahabatku, yang diuji dengan ujian kesabaran (wah! metafora gitu) pada hari ini agak profesional menghadapi tekanan. Kita ambil yang baik perbaiki yang buruk. Jangan mudah meletup pabila ditekan tekan. Gunakan ilmu yang ada untuk berhadapan dengan cabaran hebat ini. Orang hebat tak menunjuk-nunjuk kehebatan. Orang yang sabar sentiasa merasa keindahannya.
Jangan takut jika kita benar (benar sangat ke?)
Jangan berontak jika salah
Jangan marah jika tak boleh dimarah
Jangan melenting kalu EGO tinggi melambung
hok oloh hok oloh hok oloh.
ambil yang baik shj .. ok! :D
Bersambung...

Rumah baru wei!

salam,
hok oloh, hok oloh!
sharing is caring! wtf!(opss) :D
excited ke? (xcited la sngt kn)
harini daftar kolej aq beb
xde la gempak sangat
not bad la daripada rumah urut
(ish3, jgn men kasar ye)
daftar daftar punya daftar
dapatlah rumah baru yg agak expensive(btul x?)
bley tahan la rumah ni (hok oloh!)
roomate baru
haha
baru je masuk
ok jugak rumah ni
sume serba lengkap, haha
tilam fullset
skarang agak cool
tp, esok ade placement test (btul ke?)
english,arabic and fardhu 'ain
huhahuha...
that all
Bersambung....

Thursday, May 26, 2011

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/hadinesta

Wednesday, May 25, 2011

Sampai masa tibanya waktu

Sementara sekejap sekali
cara anda bersahabat mungkin kita sama, mungkin juga berbeza gelak tawa,gurau senda pahit manis
Pedih,sakit,luluh hati apabila kehilangan namun! mati maut ajal bila tiba detiknya siapa mampu menahan tiada perisai tidak tertangguh
sampai masa tibanya waktu terputuslah amalan sedekah ilmu doa anak soleh hikmah disebalik kejadian siapa yang tahu? malaikat maut mengunjungi tanpa kita sedari
sahabat asasiku, Bakri ibni yahaya , kembali kerahmatULLAH
"AL-FATIHAH"
takziah kepada keluarganya
kehilangan insan bernama sahabat pedih pedih pedih
semoga kita yang hidup ini tiada lebih atau kurang semuanya hamba kepada yang maha Esa terus berjuang mencari keredhaan ILAHI
Bersambung...

Saturday, May 21, 2011

Sedekah dan peminta

apa pendapat anda tentang peminta sedekah yang anda pernah jumpa?
peminta sedekah ini biasanya beroperasi dikawasan yang ramai orang kan, spt restoran,pasar malam, masjid dll
semua ada pendapat masing-masing kan
kekadang tu rasa kesian pun ada
situasi 1:
yang betul-betul memerlukan
mcm kurang upaya
sesak kering kongtang
ada simpati dan nafsu jugak nak bagi
situasi 2:
tp kalu hari-hari muka sama
fizikal suma lengkap
pancaindera ok
tp masih
meminta-minta
apa kes wei?
situasi 3:
yang anak-anak kecil
jangan diajar meminta sedekah la
kalu kecil-kecil didik mcm tu
besar nak jadi apa?
kalu sesak sangat
rumah2 kebajikan untuk apa?
bantuan kerajaan kemana?
saluran yang betul untuk meminta di mana?
badan2 kebajikan?
apa-apa pun, tak salah menghulur bantuan.
ada 'akal fikir, ada mata lihat, ada tangan bantu, ada harta untuk apa?
nikmat kalau dikongsi, rasa kemanisannya...
rezeki ini hak siapa?
harta yang kita ada ini bukan untuk kita sahaja (ye ke)
tak salah pun kaya.
cara mengurus kekayaan itu, mungkin salah(wht eva?)
sementara shj hidup ni!
bawalah amal kebajikan untuk bertemu Ilahi kelak..
Bersambung...

Acid splasher @ penyimbah asid

isu baru, erm baru ke?
kalau lama kenapa tak settle2. erm, bagi pihak berkuasa settlekan.
(masyarakat pun kne tolong jugak)
ni kes banyak langsi. sebab tu aq taip di sini :D
sebab apa:
1) asid ni bahaya kalu bercium dgn kulit.(melecur,gatal2 n bla bla)
2) kalu da kena simbah , mmg sakit luar dalam + sakit hati bro
3) pelaku tu.lepas simbah terus bla, x mintak maaf ? (eh!)
4) berlaku kat kl plak, KL ni negeri gua membesar
5) banyak lagi nak taip.tp mngarut2 cikit. so ,sampai cni je.
ni gambar suspek yg yg terbaru
kalau kantoi memang kasi lunyai.(emosikah)
jangan emosi sangat, kalau jumpa kasi pihak berkuasa settle kan.(ah ha)
kerjasama kita amat diperlukan ye
kalu jumpa ini budak ,tangkap,call polis = rakan cop
Bersambung....

Friday, May 20, 2011

Broga Hill hiking, sunrise , Malaysia

typing again
today I wanna story morry about my trip to broga hill
happening gilak , like 3times
first time being here
very intresting and wonderfull
with my soulmate
opss not soulmate
thats my friends la :D
*we arive there around 3.30a.m (so early)
*first check point after a few minutes hiking. lol :D
actually, we over excited :D
*we succes with flying colour :D
*catch the moon :D haha
*excited part
*free style (ada lgi gaya pelik2 kat batu ni, tp ...) :D
finally our trip to broga = perfect
face drop or face off or happy face
ALHAMDULILLAH
story, behind the scene malas nak type :P
Bersambung...

Tuesday, May 17, 2011

The experience

Fall and failed?
How do you face the reality of your life?
answer me? ( nk wat bancian penduduk)
how do you feel?
when someone,
try to hurt you.try to blame you.try to ignore you.try to down you
no wonder, thats normal (ye ke?)
when someone hurt you,blame you,ignore you,ruin you
whats gonna be your action ?
my suggestion :
don't worry, be happy
prey for them(doakan mereka bahagia)
believe! the power of doa.
I wanna share with you this special word:
forgive and forget
to be continue...

Wednesday, May 11, 2011

Education

Salam,
pelajaran,pembelajaran dan memelajarkan...
yang mana anda rasa lagi baik?
realitinya pada hari ini,banyak kongsep memelajarkan daripada pembelajaran...
sebab apa?
jeng jeng jeng...
pelajar tidak dibenarkan bersuara lantang...(menjerit melalak ke?) faham tak?... suara lantang ni macam ekstrem dalam meluahkan pendapat atau yang sama waktu dengannya la...(len mcm je bunyi)
kalau yang menegur,membangkang atau yang sama waktu dengannya mesti dipersalahkan dengan macam-macam tuduhan... (ish3)
pelajar hanya mengikut apa yang telah ada, tanpa berfikir untuk apa? kenapa? bagaimana? mengapa? mereka hanya menuruti apa yang sedia ada tanpa menilai... (haha, bahasa sopannya: mengkhinzir buta... opssss :D)
kemana pembelajaran?
kemana kelenturan?
kemana keintelektualan?
kemana demokrasi?(amboi! tlebey sudah)
am I right?...
come on!!!
bila nak maju kalau sistem pembelajaran sendiri yang mengongkong suara,pendapat,karya,cadangan pelajar!!! bangunlah wahai sahabat!!!
kalau nak sound sebelah pihak je, mcm tak adil plak.. kan kan kan?! haha
pelajar pun, kenalah guna saluran yang betul untuk menzahirkan pendapat... jangan ikut sedap hati je lepas geram... jangan pakai sembur je... adab sebagai pelajar jangan lupa... Akhlak sebagai hamba jangan lupa... hubungan manusia sesama manusia jangan lupa... (sume jangan.. apa yang boleh?)
smile,smile and smile :D
no matter what you've done, dont you ever forget. The priority as a student is study... (priority sebagai hamba cm mne? erkk)
Bersambung....

Tuesday, May 10, 2011

Jus Kurma

Salam,
nak cerita sikit pasal jus kurma... anda penah rasa?.. kalu belum? pegi la cari?...
jus kurma ni rasanya enak sekali dong...(ckp versi Indonesia) haha...
+ banyak kasiatnya... kurma ni kaya zat besi & kalsium
cepat cari.! sekarang ni kordial kurma banyak kat pasaran...(kordial tak power,handmade lgi sodap)
kalu tak jumpa... wat sendiri je...ni resepi aq la...
100% handmade.. (gne blender la...)
caranya... jeng jeng jeng
1)amek buah kurma beberapa biji or secukup rasa,
2)buang biji,
3) masukkan dalam blender,
4)campurkan susu cair,
5)+ sedikit air,
6)masukkan gula(kalu nak manis la)
7) blend sampai letih(haha, sampai hancur la..)
8)masukkan dalam cawan,gelas or whteva + ais
siap... nikmati hidangan anda...
pergh... meleleh air liur taip resepi ni, jum2.. aq rasa mcm nak gi buat segelas la... (2-3-4gelas aq buat, sabar jap) haha :D
cecuba-cecuba...
Bersambung...

Sunday, May 1, 2011

Exam itu apa?

Kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi... macam melodi ahad dah. apa pendapat anda tentang exam?. peperiksaan,ujian or yang sama waktu dengannya..
untuk menguji prestasikah?
untuk menguji potensi dirikah?
atau sekadar pembuangan masa?
semua orang have their own opinion.. kan kan kan? (angguk la sikit..)
persoalan yang dapat direka pada hari ini?
Berjaya exam sahaja or berjaya hidup?
Berjaya hidup shj atau berjaya dunia akhirat?
renung-renungkan...
kepada sahabat2 asasians... semoga berjaya dunia akhirat... kepada yang suka merasakan diri,minta ampun dan maaf... haha :D :D :D smile-senyum selebar-lebarnya..
Bersambung....