About




Gratisan Musik

Wednesday, July 27, 2011

mereka

ini hari, nak cerita pasal falsafah . korang ada kawan? atau sahabat ? atau friend? or brotherhood? semua org pun berkawan. sepanjang hidup aq , banyak jenis member dah aq jumpa, kecik, tinggi ,lempeng, kepeng, lonjong, busuk, masam, manis, tawar n mcm2 lgi(main fizikal nampak).. semua pun sahabat jugak

1)pernah dengar x " kawan makan kawan" "kawan buat taik ngn aq" "kawan selfish" "kawan muka talam" "kawan sembang kuat"

kalu anda penah dengar, maknanya kita sama species la...  normal ke tak?  haha

2)penah dengar x "jgn kawan ngn budak jahat" "jgn kawan ngn dia" "cari kawan yg baik je"
 orang tua, orang lama mmg slalu cakap ayat ni kan kan kan.

masyarakat dah terbiasa kot dengan ayat2  ni. takut terpengaruh! terpesona? or ter ter ter. haha . come on
cepat sangat menuding jari.

 my opinion is :

  • kawan je dgn mereka ni. x salah pun. sekurang-kurangnya, kita boleh dakwah mereka mereka ini
  • betulke mereka2 ini jahat?
  • siapa kita untuk judge kejahatan mereka?
  • kalu anda x dekati mereka, sampai bila mereka nak jahat?
  • wajarkah mereka dipinggirkan tanpa penyelesaian?
  • siapa yang nak membimbing mereka ? kucing? ikan? ayam?
  • nak biarkan yang jahat terus jahat?. yang baik terus berlagak baik ? kemana tarbiah? dimana persaudaraan Islam, bangsa , negara?

kalu asyik menyalahkan je bila nak maju wei!
sama-sama nasihat-menasihati, ajar-mngajari, tegur-meneguri   :D

jangan pinggirkan mereka yang buat salah
bimbing mereka  :)

ini opinion sy sahaja. haha  :D

Thursday, July 21, 2011

repost: road to singapore

today is my funny day, (may be la..) family n aq travel ke singapore... (1st time kot) I think singapore is better la than malaysia.. (malaysia lgi best la..) negara dorang bersih la.. ckit dri negara kita.. argh.. wht ever...!! lme jgak aq brjln, mle2 dri JB naek bas tros ke terminal ape tah (aq lpe namenye la..)kat terminal ni la kne isi borang pelancong.. (not bad la) pastu naek bas lgi than brenti kat singapore..
begin of the travel.. (xcited gile) but still cover macho tu :D kitorang travel jln kaki je (mcm mat saleh) so tired la... bla..bla..bla .... after 4 hour walking around the singapore,we singgah mkn kat arab restaurant, sedap tu!!..pekena nasi arab, pergh! terangkat...
ni one of a nice place in singapore that i'm traveled..bnyak kdai bju kat cnie..branded je..harge pown branded juga..for our info..shopping kat malaysia lgi best la..so! klu nk shopping,no nedd to come here..(sorry la).. (pic diatas) mke keletihan bru 2jam brjalan.. (still cool) reka bentuk building kat cnie sbiji mcm kat melaka.. klu x caye try pgi r..

Monday, July 18, 2011

keluarga

nak bebel pasal keluarga...
dulu masa aq kecik2 selalu gaduh2 manja ngn abg2 aq...
lepas gaduh merajuk.haha mmg selalu la. lelaki kan.  (ye ke laki suka gaduh?)
mcm2 hal la masa kecik2 dulu. itulah keluarga.haha

for me, its normal when kita gaduh manja ngn adikberadik masa kecik2. haha
itulah yang membuatkan ikatan keluarga antara adik beradik menjadi erat. (erk, ye er?)
kalau salah betulkan ye, ini opinion aq je  :DD

sekarang!
abg2 aq sume blaja oversea, haha... berjauhan la kira. xde teman nak sembang gaduh lepak la. terasa sunyi bila balik rumah. selamat aq ada adik perempuan  2org.xde la sunyi sepi kat rumah . ada jugak orang aq nak kacu. (aq mmg suka sakat adik aq, haha padan muka mereka. . .)

semalam!
abg ngah aq balik dri yaman. selepas 3tahun xjumpa... pergh rindu beb ..(kalu dia tahu ni, bapak segan aq.. haha ego2) normal la lelaki ego , kan macho2( wak lu)  :D   ..  baru ada geng nak lepak memana (kelas,assignment belambak, haha lepak apanye!)  haha

keluarga
orang terdekat dengan kita
orang yang sentiasa bersama... kalu orang len syg kita, ingat keluarga lebihlebihlebih syg kita...  kalu orang len rindu kita,keluarga lebihlebihlebih rindu kita... buruk mana pun kita, keluarga tetap bersama... dahulukan keluarga anda... ingatlah pada yang tersayang. haha  renung2kan & selamat beramal.

sayangi keluarga anda...

Bersambung...

Monday, July 11, 2011

ini hari 9 julai 2011

nak citer sikit lah pasal perjalanan hidupku pada hari ini, baca dengan senyum dan sengih-sengih yup. sebab aq pun tgh sengih. bru dapat feel aq cikit. (mcm best plak feel aq?) haha. best ke? d i c :D

ok,start 11pm8 july, aq stuck kat highway kl seremban, area tol sg.besi tu. (tau x?) haha. jln stuck gil a k. ada roadblock sbb bersih.(ye er? ke, kne paksa wat roadblock?) hee. lama gil a k aq stuck kat situ. (ada la 3jam). pergh! 19 tahun aq duk kl, 1st time jln stuck mcm ni .(ye ke? erm) nevermind. akhirnya sampai jugak aq kat rumah around 2am++ (x ingt waktu tepat la).

esok pagi, siap-siap nak pi siar-siar di kuala lumpur. actually, rumah aq mmg terletak kat jln Istana. jln tutup btul2 kat simpang nak masuk rumah aq. ish3. aq rasa suma pun tahu 9 july ada bersih. kan kan?

banyak btul pengalaman baru. tp aq cite sikit je. nak tahu lebey2 kne tnya la.  (mcm hebat sngt je aq ni, kn haha)

tetttt. (skip2)

jam 4++ pm
aq ngn 2 orng member mencari kedai makan. haha.  terlajak sampai pantai dalam . haha. jln suma nk tutup. terpaksa la. kereta plak size mpv. kalu nek motor len cita la. jln tutup pun buley je nak masuk (buley ke?) . sampai je kat pantai dalam . mcm2 kedai makan ada. sampai xtau nak masuk yg mana. last2, masuk kedai sate. haha

skip2

sampai la rumah. jln pun da start buka da sikit2. (sikit je) letih beb dari padi sampai ke ptg berjalan. (xde r letih mana) papepun sejatah harini mmg susah nak lupa.

boring kan citer aq. haha. (bnyk skip :D)

Bersambung.....

Wednesday, July 6, 2011

Sedia

Day turned today, who would have thought we are moving closer to death. day after tomorrow, for a while longer, death came to our doorstep without our consciousness.but are we ready for it? think.          ...
seram nih ~


hye everybody! haha. long time no see bro. serius? do I C... cuti seminggu. 2 hari pegi terangganu kite. pakcik aq a.k.a kembar bapak aq masuk icu. memula terkezut gak aq dengar. lepas pegi sana. tgk sendiri. fuh, lega sikit, walaupun still mcm x larat je tgk die. ALLAH maha kuasa.


I C U
korang tahu ke icu tu hapebenda? haha "intensive care unit" or dalam bahasa mudahnya "unit rawatan rapi" . paham x paham? saja bagitau. who knows... klu ada yg x tau lgi. not important actually. since kecik2 dulu , dengar je icu, pergh mcm bilik mayat dah (ye er, budak2 kn) hehe . now , after grown up ( I'm 19 ok, mcm mak jemah dah) my mind is working clearly with idea and f.c.u....    king opinion. opsss. lama x mindlesscom.  hehe


ziarah orang sakit
nicegood + positive activity. by visiting sick person, we are going to remember that every human not permanent. ingat mati ingat sakit ingatlah saat kau sulit ~  . so, visit whoever you want to visit and find the wisdom of the moment. (bukan nak mintak sentiasa ada org sakit, ok) think positive not thinktong.. :D


doakan kesejahteraan pakcikku dan kita bersama...


Bersambung....








t