About




Gratisan Musik

Wednesday, July 27, 2011

mereka

ini hari, nak cerita pasal falsafah . korang ada kawan? atau sahabat ? atau friend? or brotherhood? semua org pun berkawan. sepanjang hidup aq , banyak jenis member dah aq jumpa, kecik, tinggi ,lempeng, kepeng, lonjong, busuk, masam, manis, tawar n mcm2 lgi(main fizikal nampak).. semua pun sahabat jugak

1)pernah dengar x " kawan makan kawan" "kawan buat taik ngn aq" "kawan selfish" "kawan muka talam" "kawan sembang kuat"

kalu anda penah dengar, maknanya kita sama species la...  normal ke tak?  haha

2)penah dengar x "jgn kawan ngn budak jahat" "jgn kawan ngn dia" "cari kawan yg baik je"
 orang tua, orang lama mmg slalu cakap ayat ni kan kan kan.

masyarakat dah terbiasa kot dengan ayat2  ni. takut terpengaruh! terpesona? or ter ter ter. haha . come on
cepat sangat menuding jari.

 my opinion is :

  • kawan je dgn mereka ni. x salah pun. sekurang-kurangnya, kita boleh dakwah mereka mereka ini
  • betulke mereka2 ini jahat?
  • siapa kita untuk judge kejahatan mereka?
  • kalu anda x dekati mereka, sampai bila mereka nak jahat?
  • wajarkah mereka dipinggirkan tanpa penyelesaian?
  • siapa yang nak membimbing mereka ? kucing? ikan? ayam?
  • nak biarkan yang jahat terus jahat?. yang baik terus berlagak baik ? kemana tarbiah? dimana persaudaraan Islam, bangsa , negara?

kalu asyik menyalahkan je bila nak maju wei!
sama-sama nasihat-menasihati, ajar-mngajari, tegur-meneguri   :D

jangan pinggirkan mereka yang buat salah
bimbing mereka  :)

ini opinion sy sahaja. haha  :D

9 comments:

farah hanim said...

ye 300% setuju ^_^

cheqwa said...

saya sokong!betul,kita sapa nak judge org.huhu

Asyila Zainuddin said...

betul3! pape hal pun kena tgk diri sendiri dulu.. :)

rara pinkmafia said...

kita tolong setakat mampu,tiada sape boleh ubah kite melainkan diri sendiri.

Afiqa Dayana said...

yeahh, sokong ! :D

Sunah Sakura said...

berkawanlah dengan semua orang, tapi pandai2 bawak diri dalam pergaulan... mana yang baik jadi teladan, yang tak baik jadikan sempadan...

★ Gadis Merah jamBu★ said...

nice entry <3

akiN aMar said...

just do whatever thing that is good for u dear..
apa2 pun kita kena pandai jage diri. jgn mudah terpengaruh dgn org(untuk benda xbaik)..

selalu org ckp pilih kwn<-ni slalonya khas utk org yg mudah terpengaruh bila berkawan dgn bdk nakal.

but apa2 pun don't judge a book by it cover....xknal maka xtahu kan..^^

Heidi Shafiq said...

kenape kwn buat mvcm tu kat kite? mesti ade sebab.. so muhasabahlah diri kite ni.. :)